Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301

RSS

 14.03.2008 18:56

Siteeraan tässä kirjaa nimeltä Tsernobyl - Maailman pahin onnettomuus (Hawkes, Lean, Leigh, McKie, Pringle, Wilson: The Worst Accident in the World    Chernobyl The End of the Nuclear Dream. 1987?)

Kirjassa muuten sanotaan että tshernobyl ei todellakaan ollut pahin ydinvoimalaonnetomuus mitä voisi tapahtua. Tästä enemmän blogin lopussa.

"Lähes mahdotonta on arvioda sen [ydinsäteilyn] vaikutuksia tuleviin sukupolviin."

"Säteily vaikuttaa perimään ja siksi se voi näkyä jälkeläisissä geneettisinä vauriona. Joskus tällainen vaurio pysyy piilossa sukupolvien ajan ja vain hipaisee jälkeläisiä. Ihmisten geneettisistä vaurioista on kuitenkin valitettavan vähän tietoa. Hiroshiman tutkimuksessa on uhrien lapsissa ilmennyt vain kaksi todennäköistä mutaatiota. Eläinkokeet ovat kuitenkin kiistatta vahvistaneet geneettiset vauriot eikä ole mitään syytä epäillä, ettei samaa tapahtuisi myös ihmisille. Selviä kromosomimuutoksia on todettu pieniäkin säteilyannoksia saaneilla ihmisillä, mutta niiden merkitys on vielä kiistanalainen. Riittävän tiedon puuttuessa tiedemiehet laativat mutkikkaita eläinkokeisiin perustuvia malleja siitä, miten säteily vaikuttaa ihmiseen. YK:n alainen säteilyvaikutusten tieteellinen tutkimuskomissio laskee, että sadan remin säteilyannos tuottaa noin 2 000 vakavaa mutaationta seuraavassa sukupolvessa syntyvää miljoonaa lasta kohti, ja jos seuraavatkin sukupolvet saavat saman säteilyannoksen, mutaatioden määrä nousee 15 000:een miljoonaa syntynyttä kohti."

Omana kommenttina: jotkut voivat ajatella että on parempi lunastaa ydinvoiman hyödyntämisellä yhden/kahden(?) sukupolven verran aikaa, aikaa jonka ilmastonmuutos voisi muuten varastaa ihmiskunnalta pois. Itse olisin sitä mieltä että pitäisi tietää enemmän ydinvoiman asettamista uhkista ihmiskunnalta, jotta osattaisiin päättää mitä riskejä on järkevää ottaa. Mietitäänpä vaikka geenimanipuloitua ruokaa. Ajatellaanpa vaan kaikkia sitä pahaa mitä geeneillä leikkiminen on jo saanut aikaan. Esim. keliakian, ja sitä ei voi parantaa. Ja kukaan ei tiedä miten hiv-virus syntyi (en minäkään). Ei varmaankaan geenileikeillä, mutta mahdollisesti joidenkin vastuuttomien kokeiden tuloksena.  

Niin ja sitten takaisin ydinvoimaan ja siihen miksi tshernobyl ei ollut pahin mahd ydinvoimalaonnettomuus. Ensinnäkin kirja kertoo että paljon pahemmin olisi käynyt jos ei olisi ollut yö, kun räjähti.  Yöaikaan ihmiset olivat taloissaan. Jos ulkona, niin olisivat altistuneet 10 kertaa pahemmin säteilylle, koska ulkona ei ole neljää seinää ympärillä. Ajatteles jos ydinvoimala räjähtäis päiväsaikaan.

Säteilyä lievitti myös se, että ei satanut sinä yönä ja että tuuli kuljetti sen pois ydinvoimalan vierestä joten radioaktiivinen pilvi pysyi yläilmoissa ja hiukkaset ehti hajota osittain. Tuhannet olisivat kuolleet välittömästi.

Elintarvikkeet saastuivat olivat niin saastuneita ettei niitä voinut syödä, valkovenäjällä asti. (Nälänhätäkin voi tappaa monia!)


Kommentoi


©2019 layout3 - suntuubi.com